Geschiedenis - Dodelijk ongeval

Schrijft Pilâtre de Rozier in 1783 nog geschiedenis door als eerste ballonvaarder het luchtruim te betreden, in 1785 valt hem de twijfelachtige eer te beurt om als eerste dodelijk te verongelukken met een ballon. Dit gebeurt in een poging om vanuit Frankrijk met een combinatie gas/heteluchtballon het Kanaal over te steken.

De Rozier denkt de ultieme ballon gecreëerd te hebben door een gasballon te monteren op een cilinder met hete lucht. Hij houdt er echter geen rekening mee dat waterstof een uiterst brandbaar gas is. De ballon explodeert en hij stort neer aan de Franse kust. De combinatie gas/heteluchtballon, ook wel ‘Rozierballon’ genoemd, bestaat trouwens nog en is vooral geschikt om lange afstanden mee te varen.

Eerste ballonvaart rond de wereld

Alle pogingen om met een ballon om de wereld te varen, zijn dan ook gedaan met een zogenaamde ‘Rozierballon’. Het zijn overigens de Zwitserse psychiater Bertrand Piccard en de Engelse ballonvaarder en luchtmachtpiloot Brian Jones, die in maart 1999 als eersten daadwerkelijk met een ballon de wereld rondvaren.